vineri, 30 septembrie 2011

celui care pleacă

Răpciune dragă,

 Nu te supăra că n-am mai avut timp să vin să te conduc. Sună-mă te rog când te întorci.
                                                                                                                                        Bramburica




miercuri, 28 septembrie 2011

de bate vântul lui Răpciune...


...o să mă agăț de-o șapcă elicopter cum au uriașii de șase ani și-o să mă prefac în zmeu. 


” - ui că am adus o castană.
  - ca să?
  - ca s-o am.”

tai-tai 2/5. rămân trei și cu urechi-jucăușe patru. știu că valiza-i dincolo, dar nu vreau să mă duc s-o aduc. de parcă aș pleca în Cuba. n-o să-mi las ursul acasă și-mi vor trebui și câteva cutii. și o sticlă cu stropi din lucruri mici, să-mi amintească de oameni dragi. și umerașe și agende și flori de ceai. și creioane și pe bubu. 
nu mă mai întrebați ce simt, e greu să vă spun. citiți-mi privirea. 
și pleacă, rând pe rând, fiecare la altă oră și cu un alt vagon. dintr-al țâșpelea salariu o să-mi iau bilet spre toate gările din lume. și bucuria n-o să fie prea multă niciodată, mereu va fi cineva care să mai poată primi.



radio,secretul unei dise-dimineți:



luni, 26 septembrie 2011

licurici, speranță, noapte și..piticii din poveste

dac-aș putea, le-aș aduna pe toate.

a venit toamna, acoperă-mi inima cu ceva. cred că n-am prea avut grijă cum trebuie în ultimele zile de ea. e luni. voios îi soarele amiezii,  vor fi mai 30 grade afară... și mie tot mi-s picioarele reci. m-am tuns, a treia oară în ultimele trei luni. și tot de sâmbătă am căpătat un strănut ce nu mai trece, cu toate ceaiurile pe care le beau aproape din oră-n-oră  și m-am ales și cu un nas roșu de Rudolf, nevindecabil cu duzine de șervețele. dacă n-ar fi de-ajuns, ”Zbor deasupra unui cuib de cuci” e cu un spital de nebuni. mă enervează că de o lună jumătate nu am credit ( și nu-i chiar atât de bine cum am vrut să cred), dar ajută să-mi dau seama cui îi pasă de mine. mănânc mere și struguri toată ziua, nucile încă le numărăm pe degete. frunze covoare întregi și avioane ce desenează linii spre apus. a trecut vacanța și nu m-am jucat mai deloc cu visele-n culori.




P.S. : Dragă Hapciu, acum e seară, dar mi-e mai bine. Țâc, am uitat de tine!
        
 ...Rețeta nu-i de scris aici :D

vineri, 23 septembrie 2011

valiza ”acasă”

cu un zâmbet a cărui semnificație n-am putut-o pricepe: ”Eee, ea scrie în continuare...”. poate era mai mult decât ”fiecare cu piticii lui”, dar a ezitat.

să-ți mai zic ceva despre mine? nu mă satur să-mi aștern gândurile aici, oricât de ridicole sunt uneori. e o foame continuă de bine și de liniște, o terapie prin care mă vindec de bunăvoie, fără ajutorul nimănui.

de câteva zile nu mai am răbdare. și acum nu-mi vine să cred că mai e doar o săptămână și va trebui să-mi strâng cutiile, să le așez într-o valiză și să plec. și, până la urmă, nu-i cum am zis, o să stau la cămin. dar abia aștept. într-un fel. pe de altă parte, sunt sigură că o să-mi fie dor de liniștea de acasă în timpul săptămânii, de drumurile la grădiniță, de lenevitul din grădină, de urechi-jucăușe, de merele somnoroase din iarba grădinii, de ceaiul de ”buruieni”, de dulciurile care dispar, de ciocănitul lin la ușă dimineața, de ei...


joi, 22 septembrie 2011

Nunuc, nătângu'...



pe Nunuc nu-l cunosc. e cel mai ciudat și de neînțeles om din lumea asta. nătâng, nerod, netot, neghiob, încăpățânat, îndărătnic : toate de adăugat în listă. azi nici nu și-a dat seama că i s-a îndeplinit o dorință mult visată. acum s-a transformat în cerșetor, noroc că nu hoinărește prin cine știe ce cartier rău famat. i-au fermentat merele și strugurii în stomac și acum delirează.
dacă-l vezi, spune-i că hanoracele verzi-uriaș-de-largi-ce-pot-fi-folosite-pe-post-de-carapace-și-care-au-fermoare-aducătoare-de-liniște-ori-sunt-din-lână-pufoasă-și-călduroasă nu se găsesc pe toate gardurile.

miercuri, 21 septembrie 2011

față-n-față cu ”Fata cu cercel de perlă”




http://www.libhumanitas.ro/fata-cu-cercel-de-perla-polirom-2003.html

De fiecare dată când treceam pe lângă raftul cu cărți în engleză al bibliotecii speram să dau cu ochii și de ”Girl with a pearl earring”. După ce-o citise un coleg și-o returnase, parcă o înghițise pământul, era pur și simplu de negăsit. Am așteptat și-am tot întrebat și-am tot căutat, dar n-a apărut, iar filmul nu am vrut să-l văd înainte. De altfel, prefața romanului, notele explicative nu le-am citit încă ( tot ce am făcut mai devreme a fost să dau un Google search pentru Johannes Vermeer și am putut să mă conving că autoarea și-a clădit povestea pe sâmburi de adevăr) pentru că nu am vrut să influențeze în vreun fel ceea ce voi scrie, să denatureze lumina perlei din tablou, așa cum am văzut-o eu. Când mi s-a oferit ocazia să împrumut cartea în română, mi-am zis că ar fi cazul să pun capăt acestui îndelung joc de-a v-ați ascunselea. Nu știam mare lucru ( de fapt nu știam nimic), doar că povestea e faină, dar pe mine mă atrăgea și mă intriga titlul. Am savurat romanul în trei după-amieze, fără nicio grabă, învățând să (re)descopăr adevărata față a culorilor. Stilul descrierii te acaparează, te învăluie și parcă te face să-ți dorești să fii pictor. Ajungi să te întrebi unde e galbenul, albastrul, verdele, vișiniul din nori atunci când toată lumea îi vede albi. Urmărești, aștepți să vezi în care colț al stelei se îndreaptă pașii lui Griet. Îi simți neliniștile, temerile și tăcerile de adolescentă, iar cu fiecare tușă adăugată atât de bine-gândit  descoperi ușor-ușor și geniul lui Vermeer. La fiecare din ultimele 50 pagini închideam romanul să mai privesc o dată tabloul de pe copertă pentru că așteptam să prindă contur. În cele din urmă, contrastul dintre ”valoarea” perlei și a celei care o purta nu putea duce decât la sacrificiu și la fugă.

”Numai hoții și copii fug.”, spune autoarea. Eu aș adăuga: și cărțile  bune atunci când așteaptă momentul potrivit pentru a fi citite.

luni, 19 septembrie 2011

toate lacătele din lume


 adunate la un loc tot n-ar reuși să încuie un  monosilabic cuvânt.

duminică, 18 septembrie 2011

mmm..de-a dreptul mefistofelic


din scrisoarea unui om tare drag mie:

”Sfatul sună cam așa: Nu refuza nimic în viață! Și aici nu mă refer la burse, invitații în oraș sau altele, mă refer la mărul pe care cineva dorește să ți-l dea sau la bucata din sandvich pe care cineva vrea să o împartă cu tine.[...]Mai mult decât atât, sentimente de pace și bucurie se vor găsi în sufletul tău deoarece ai primit ceva și în sufletul persoanei care ți-a dăruit deoarece, sincer, este al naibii de plăcut să dăruiești ceva.”


am zis ”da”! până la urmă, poate o să învăț să privesc oamenii în ochi. am fost la Faust  în seara asta, nu pentru că a fost pe moca ( cred că aș fi acceptat și dacă n-ar fi fost așa) și am rămas cu ochii pironiți și  oarecum nedezlipiți de actori și de tot ce se petrecea acolo...sentimentul cu care am plecat acasă e că tare nu-mi doresc să ajung în iad. jos pălăria în fața tuturor actorilor! de la ei am învățat azi ce înseamnă să-ți placă cu adevărat ceea ce faci.

P.S. mulțumesc persoanei care m-a tot bătut la cap să plec, dar care acum mă iubește că am rămas.

sâmbătă, 17 septembrie 2011

infinit.ori.infinit


 poza asta e cam veche, dar mi-e atât de dragă...



 
P.S.: el îmi ciocăne la ușă dimineața sau intră tiptil și dacă vede că dorm mă lasă în pace. și pe urmă, când fac ochi îmi zice: „bine că te-ai trezit, mi-e așa de foame... de nu mai pot!”

vineri, 16 septembrie 2011

abracadabrant

...

aseară am văzut Into the wild și după ce m-am trezit mi-am dorit să-l mai văd o dată, așa că mi-am oferit darul ăsta, dacă tot era devreme. nici că puteam lua o decizie mai bună. cert e că dimineața văd lucrurile altfel, nu doar pe jumătate, cum se întâmplă când e târziu (chiar și dacă beau cafea).




”Happiness  only real when shared.”


trezește-te când sună alarma. du-te-vino la grădiniță. nu uita să mergi la pâine. adună firimiturile, noi le facem. strânge hainele dacă te deranjează să le vezi aruncate pe scaun. dă-mi apă. mie nu mi-e foame. vreau ceva dulce, îmi dai bani? nu-mi place tricoul ăla, mă capără eticheta. încearcă să nu te încrunți, altfel zice lumea că cine știe ce ai. nu te mai chinui să pornești radioul, nu mai vrea să meargă. da, eventual poți să-ți faci un ceai.

 când au plecat uriașii gălăgioși m-am evaporat (nu că nu m-ar fi găsit pe urmă) cât am putut de repede. desculță, mi-am luat cartea și-am fugit la scara albastră. am furat unul dintre cele mai bune mere (că tot îi plăceau lui Alex de aseară merele, de ce să nu mușc și eu așa?), cam al treilea pe ziua de azi și ,după concertul cioncănitoarei, am început altă Gavalda.
- Aaa, aici erai.
- Daa..
- Mai stai cât poți, o să-i duci tu dorul.
- Da, știu...Știu, tata...

pe urmă au mai apărut încă trei scări, o traistă verde și una albă și coșul împletit, toate pentru darurile coapte ale lui septembrie. scara se clatină, crengile sunt nărăvașe, dar când întinzi mâna parcă prinzi în fruct un strop din căldura cerului. cum să nu-ți placă merele?


- Te las doar dacă zici după mine: paleobiologia celacantelor.
- Lasă-l în pace!
- Georgi, să zic?
- ...
- Ba nu. Altceva: nicotinamidadenimdinucleotidfosfatum.
- Zici prea repede. Nu pot... Nico..cum?
- Nicotin(pauză)amida(pauză)denim(pauză)dinucleotid(pauză)fosfatum.
- Paleobiologia celacantelor.
- :))
- Nu asta. Acum am zis nicotinamidadenimdinucleotidfosfatum.
- Nicoti...deni..ustatus.
- Neah..







miercuri, 14 septembrie 2011

imaginează-te chel.

închide ochii și gândește-te cum ar fi să trăiești în întuneric, nu doar atunci când vrei să dormi, ci în permanență. pornește melodia ta preferată, dar astupă-ți urechile, să nu mai auzi nimic. imaginează-ți că ai o familie numeroasă și mulți, mulți prieteni dar dintr-o dată te-au uitat toți. intri într-o librărie și ești fascinat de tot ce vezi, dar nu-ți poți alege nimic pentru că nu știi să citești. ești la o cofetărie și ai comandat cea mai bună prăjitură din lume, dar n-o poți mânca pentru că nu ai dinți. ai fost medic la viața ta, dar acum ești la pensie și nu mai ții minte nici cum te cheamă. vrei să te destăinui cuiva, dar ești mut.

până acum am crezut că știu ce înseamnă să fii bolnav. ei bine, m-am înșelat sau am uitat. merg pe sârme unde nu se simte vântul, dar când primesc câte o palmă îmi amintesc că s-ar putea să cad și atunci caut centrul de greutate.

sunt recunoscătoare pentru toate lucrurile bune. așa obosită și cu durerea de cap ce nu mai trece sunt fericită.

luni, 12 septembrie 2011

jurnal de lăzărist*



 
O zi însorită, la fel ca și azi, de septembrie. Prima trezire dis-de-dimineață (înainte de răsărit și cântatul cocoșilor) din seria celor câteva sute care vor fi urmat în cei patru ani, un microbuz mult prea încărcat și un copil cu o valiză de visuri pe care o căra după el, fără a se plânge că e prea grea, din contră, fiind mândru de el, doar urma să fie lăzărist. Atât de bine sună cuvântul ăsta: LĂZĂRIST. Nu cunoșteam pe nimeni (ba da, mint, o știam pe D., dar ea era în clasa a VI-a atunci, deci nu eram prea ”bazată”), nu știam unde trebuie să mă duc, îmi era rușine să vorbesc cu noii colegi (țin minte că am descoperit că locul mi-e în E și m-am așezat printre ei, fără a scoate o vorbă) și mi-era și ciudă oarecum că o să am dirig, cred că pe atunci preferam ideea de dirigă. După festivitatea de deschidere a anului școlar, ne-au trimis în clase: noi urma să ne facem intrarea ”glorioasă” la subsol  (între ghilimele pentru că m-am speriat un pic, dar numai un pic atunci când am văzut unde ne duceau: ”Oamenii ăștia sunt nebuni? Ăsta-i Lazărul?” ), în sala 79, o pivniță ce s-a dovedit primitoare până la urmă (când am zis ”primitoare” s-ar putea să mă fi referit și la zecile de molii de care nu mai scăpam la un moment dat și care planau nestingherite în timpul orelor). Tot cu o oarecare strângere de inimă, Deea s-a așezat în a treia bancă de lângă ușă, lângă mine. A urmat prezentarea fiecăruia, alt moment dificil pentru mine...ce am zis, nu mai țin minte, dar dirigu' m-a întrerupt și m-oi fi făcut roșie ca racul, probabil că m-am și bâlbâit și a ieșit o varză din care nu s-a înțeles nimic (uneori am darul de a a vorbi o limbă înțeleasă numai de mine, dar sper să mă vindec fără logoped). După ce m-am despărțit de cei 27 de ”elefanți” a trebuit să mă reîntorc la cealaltă realitate și treptat am învățat să practic și noul sport, fuga după autobuz (și nu orice autobuz, unul înghesuit ce pleca înainte de vreme sau nu  venea unde trebuia--asta doar în clasa a IX-a, nu că în restul timpului lucrurile s-ar fi schimbat în roz-roz). Cu teribilul program de 7 și 8 ore (da, miercurea aveam 8 ore..și erau alese pe sprânceană) am rămas de țâșpe ori în urma autobuzului (și nu mai aveam altul decât la 18:30), mai ales că nu îndrăzneam să ridic mâna, să întrerup profesorul, să-mi cer scuze și să cer voie să plec. Și nu era doar atât. Credeam că îmi face bine (de fapt, nu era așa) să mă gândesc la domnul Făt-Frumos, pe care îl vedeam din umbră, dar care nu avea nici cal alb și nici nu mă observa. Au trebuit să se scurgă doi ani de liceu să-mi dau seama de lucrul ăsta. Pe urmă, în a XI-a mă împiedicam (de vreo 2-3 ori pe săptămână) de un al ”înalt, frumos, erou adevărat” ( de la Todo citire), ceva mai altfel, dar tocmai de asta de sesizat. Și pe urmă, din a XII-a nu mai știu cum a fost cu Feții-Frumoși, au cam dispărut din ”povestea” mea...Au fost mai multe gânduri despre ce o să fac, ce e mai bine să aleg și ce-mi doresc cu adevărat. Întrebări, frământări, dezamăgiri, lupte continue cu mine și cu inima ce nu voia deloc să-mi răspundă.
...
Azi a început școala, de data asta fără ghiozdanul roșu în spate și fără gândul: ”oare cum o să fie anul ăsta?”. Cu toate astea, nu am putut să nu merg la Lazăr, ”începutul tinereții mele”. Ei bine, am mințit. Sunt o mare mincinoasă. Azi a fost o zi tare emoționantă, parcă ar fi plouat cu sentimente peste mine, adunate în 12 ani de începuturi. Nu știu ce au simțit ei, dar eu aș fi vrut să mai putem fi ”elefanți” împreună. Întotdeauna mi-a plăcut să fiu mică ( bine, nu chiar întotdeauna), dar azi, când eram mare simțeam inima devenind nebună și luând-o la fugă. Nătânga, n-am putut s-o fac să înțeleagă că nu mai are unde să se ascundă.
...
Cât de mult m-am străduit să-mi contenesc lacrimile, numai eu știu. Și au fost lacrimi de bucurie, dar și de tristețe, melancolice. Cum ar fi putut  fi altfel? Aici erau E-iștii cu care împărțisem atâtea clipe, toți unu și unu, care mai de care o explozie de amintiri. Și, paradoxal, am vorbit atât de puțin cu ei...pur și simplu nu eram în stare. ”Și cum a fost vara ta?”, ”Mi-a fost dor de tine”, ”Când pleci?”. Printre ei, mai erau și oamenii care ne-au ținut pe jar, ori ne-au făcut să-i iubim pentru pofta lor de viață. Iar m-am simțit mică și, deși ei nu aveau de unde să știe, mi-a tremurat inima de fiecare dată când le-am răspuns unde am intrat. Nu eram printre mediciniști, nici printre ingineri, economiști ori arhitecți. O excepție ce le-a adus o expresie de oarecare dezamăgire unora pe chip. Nu am înțeles de ce, doar ei ne-am sfătuit mereu să facem ceea ce simțim și ceea ce ne place. Domnilor profesori, copilul de acum patru ani încă mai are o valiză în urma lui, nu a golit-o, a îndesat-o cu și mai multe visuri și pe undeva pe acolo ați contribuit la acest lucru.
...
Tuturor celor care mi-au spus că nu pot, o să le demonstrez contrariul!...doar că am nevoie de un pic de timp.
...
Drum bun, Lăzăriști!

sâmbătă, 10 septembrie 2011

știai că norii nu sunt albi?



Johannes Vermeer,  Fata cu cercel de perlă

”Dar culorile, frumoasele, răscumpărau toate chinurile pe care le înduram ca să ascund ceea ce făceam. Am ajuns să îndrăgesc măcinatul materialelor aduse de el de la spițer- oase, alb de plumb, roibă, masicot. Îmi plăcea să văd cât de strălucitoare și de pure erau culorile pe care le obțineam. Am învățat că dacă măcinam foarte fin materialele, culoarea ieșea mai intensă. Grăunțele brute de roibă se transformau într-o pulbere fină, roșie și strălucitoare și, amestecate cu ulei de in, într-o vopsea plină de lumină. Să faci culoarea asta și celelalte culori era o adevărată magie.[...] Munca dura mult și era plictisitoare, dar când vedeam culorile, care deveneau tot mai curate cu fiecare spălat și mai aproape de ceea ce se cerea, satisfacția era imensă.”
                                                                        (Fata cu cercel de perlă, Tracy Chevalier)

tabloul lui Vermeer l-am descoperit cu adevărat abia după ce am intrat în miezul poveștii, până atunci nu acordasem prea mare atenție coperții. tot ce știu e că stăteam cu romanul în mână și mă uitam la cer, la nori, dar mai ales la struguri și la culorile lor, de parcă îi vedeam prima oară. iar când Griet descria tehnica de lucru a pictorului închideam iar și iar cartea, să-mi rămână întipărite detaliile cât mai bine. am așteptat cu nerăbdare să văd și filmul, dar după vreo 20 minute am renunțat, atât de multe lucruri erau schimbate și nicidecum așa cum mintea mea le creionase.. până la urmă e mai bine să rămân cu izul aparte pe care romanul mi l-a lăsat.


vineri, 9 septembrie 2011

poveste de familie, cu struguri și fotografii


de câte ori am zis că vreau o pauză pentru liniște am și uitat. de câte ori m-am prefăcut că m-am făcut bine nici nu mai știu. mi-am pus de atâtea ori  întrebări greșite, de aia n-am găsit răspunsurile potrivite. nici nu înțeleg de ce am mers un drum atât de lung cu ochii închiși, neatentă la toate lucrurile bune care mi s-au întâmplat. parcă și atunci când jucam baba-oarba mai întrezăream câte ceva prin fular...

vara asta am așteptat, nu pot spune prea bine ce anume. poate un bobârnac de trezire la realitate. și adevărul e că realitatea începe dincolo de pagina de final a cărților și lista numelor pe fundal negru a filmelor...realitatea o simți printre oamenii simpli, nu hrănindu-te cu propriile tale vorbe goale.

azi n-am răzgândit și n-am mai plecat nicăieri, lucru tipic mie. am stat toată după-amiaza acasă, singură, și am băut un ibric întreg de ceai de tei. am gustat toamna și liniștea ei, a strugurilor copți în câteva culori și acri în altele și mi-am adus aminte cu câtă voioșie îi ceream mamei când eram mică: ”ma-ma, stughi.”...Rex mă privea blând și se lua după mine oriunde mă mutam. dacă ar fi vorbit, l-aș fi întrebat unde o fi fetița aia de altădată...

între vie și cer și între vie și iarbă curtea noastră-i portocalie, iar conturul vișiniu de pe podul casei vechi arată anul 1921. orice ar zice cine-ar zice, 90 ani nu-s de ici de colo. poate numai zidurile ei groase mai țin socoteala atâtor zile de sudoare și a tuturor dramelor, ori a momentelor fericite ale locatarilor ei. în pod avem fotografii în rame cu sticla spartă, păienjenite și pline de praf, lăzi vechi și alte lucruri acum nefolositoare. printre cărțile noastre am păstrat și fotografia bunicilor (a străbunicilor mei), făcută poate într-o gară (deși nu sunt sigură și nici nu scrie nimic pe spatele ei), cu câteva zeci de ani în urmă. când eram mai mică vroiam să-l conving pe tata să o ia de la noi din cameră, atunci nu înțelegeam că datorită oamenilor ăstora cu căciulă și batic, gârboviți dar ținându-se încă de mână, avem acum colțul de la nr. 61. când ne povestește că Nenea Gheorghe (trecut de 80 ani, bătrân, bolnav și sprijinindu-se în cârjă), bunicul lui, a bătut drumul până la Sibiu (pe vremea când nu venea niciun autobuz în sat și până la gară sunt vreo 4 km) de 16 ori într-un an pentru a reuși să nu-l lase pe drumuri, nu pot să nu mă gândesc la ignoranța mea și la cum am primit și primesc totul pe tavă.

până la urmă ar trebui să cresc și eu un pic. o să-mi fac timp să-i aduc aminte mamei, deși în fiecare toamnă ea-mi zice cu un strop de nostalgie-n glas : Georgi, mai ții minte de ”ma-ma, stughi”?

miercuri, 7 septembrie 2011

o zi și-o dimineață cu Anna Gavalda


El mi-a făcut cu ochiul, eu l-am ales.

Ei bine, nu e replica unei Juliete despre al său Romeo pentru că  acest ”el” e romanul Împreună al Annei Gavalda. L-am ”furat” ( împrumutat mai corect spus) fără ezitare din raftul cu alte zeci, sute de titluri ce strigau:”Pe mine, ia-mă pe mine!” gândindu-mă că poate după el a fost ecranizat filmul  Ensemble c'est tout, pe care l-am văzut acum  un an și care mi-a plăcut atât de mult. Știam că și dacă nu ar fi fost așa, tot nu voi fi regretat alegerea Gavalda, autoare cu al cărei stil mă familiarizasem cât de cât prin Je voudrais que quelqu' un m' attende quelque part.
De vreo două săptămâni am început alte două romane, pe care le-am luat cu mine peste tot, în încercarea de a le prinde gustul, dar în zadar pentru că nu am reușit. Așa că ieri am deschis cartea cu tabloul cu cele patru periuțe de dinți agățate în același suport și descrierea ”O bucurie a lecturii” pe copertă. Și după doar o jumătate de oră mi-am dat seama că nu mai vreau s-o las din mână. Pur și simplu o devoram. Patru povești într-una singură sau o poveste creionată din patru unghiuri, cu umbrele și luminile de rigoare, când subiective, când obiective. Nu știu când s-a făcut seară, când mi-am băut cănile de ceai și cafea, dar când n-am mai putut să-mi țin ochii deschiși m-am uitat la ceasul telefonului și era trecut de ora unu noaptea, așa că am stins lumina gălbuie și am lăsat cele 60 pagini rămase ca desert pentru dimineață.
Până acum nu am precizat nimic despre firul epic, dar nici nu voi spune mare lucru. Poare ar trebui să știi doar că protagoniștii sunt Paulette Lestafier și nepotul ei Franck, tânăra Camille Fauque și Philibert Marquet de la Durbelliere. Nu mă pricep la scris recenzii, nu folosesc cuvinte inteligente, nici fraze bine ticluite , dar îți pot da un sfat: romanul ăsta merită citit, debordează realitate! Nu neapărat pentru schimbul de replici (care te prinde, și la propriu și la figurat) sau pentru felul în care personajele înțeleg să se adapteze vieții diluate ”cu un pic de haos”, ci pentru sentimentul de ”am trecut și eu prin asta; și eu am simțit același lucru” pe care-l transmite fiecare pagină.

Cine devii după ce-l citești? Cu părere de rău, nu-i nicio rețetă miraculoasă, deci nici Superman, nici Platon ori Aristotel. Ești tot tu. Doar că vei fi învățat că atunci când ”nu se schimbă nimic, se schimbă totul”.

luni, 5 septembrie 2011

TO: Mr. Pyjamas


Dear Mr. Pyjamas,

I have chosen to write my letter here as I don't have your address. You know, this box has become my favourite place to keep memories, though, honestly, I would have liked to dress my words in a coloured envelope and send it by post.

You might be wondering why am I using my time this way. Well, it is simply to tell you that it's been two days since I fell in love with you. Or, at least, I thought so. I don't know whether it was because of your hat and pyjamas... I guess you  just spread the childish careless air I was so much looking for. Your story has taught me that sometimes making a fool of yourself (or pretending being a "fool") is the best thing to do, so thank you!

Dear dreamer, I am  some kind of a letteraholic and the one you wrote was so full of optimism and love that I can only  hope to receive a similar one someday. I will be waiting for it... forever.

I will stop here using one of your phrases and it is needless to explain why:"If i had one wish, it would be that your life brings you a taste of happiness that you have brought to me."

 a friend,
                      G.

P.S.: You don't mind I stole a photo, do you?





sâmbătă, 3 septembrie 2011

bine?


dacă te întreabă cineva dacă știi ce mai e cu mine, să-i spui doar atât: ”nu știu, probabil că-i bine.”

între timp o să învăț să fie într-adevăr așa, doar a venit toamna.