luni, 30 iulie 2018

o rețetă franțuzească: gâteau moelleux au chocolat





De multe ori când sunt obosită îmi place să gătesc o rețetă nouă [mai ales dacă știu că urmează să vină cineva drag pe la noi]. Așa a fost și cu prăjitura moale cu ciocolată, găsită într-una din cărticelele franțuzești primite de la Alina înainte să plece. [Acum am făcut-o a treia oară și a fost apreciată de toți în afară de Tâlvana, care, auzindu-i denumirea, se aștepta să fie ceva mai sofisticat și cu mai mult gust de ciocolată.]

Fiind acasă și știind că urma s-o pozez, Dar a zis c-aș putea să-mi fac un blog numit ochiul-aragazului. Bineînțeles că am râs de gluma lui, și, deși nu plănuiesc așa ceva, las totuși rețeta aici pentru cine caută un dulce bun și rapid de pregătit.

Ingrediente:
200 g ciocolată neagră
60 g unt [și încă puțin pentru tapetat tava]
150 g zahăr
3 ouă
120 g brânză dulce
250 g făină
1 praf de copt

Mod de preparare:
- Se preîncălzește cuptorul la 180°C.
- Se topește ciocolata la bain-marie. Apoi se adaugă untul rece și se amestecă ușor până se incorporează.
- Se adaugă și zahărul, apoi ouăle, unul câte unul, amestecând energic folosind un tel.
- Se adaugă brânza dulce, dată prin răzătoarea mică.
- La final, urmează făina și praful de copt, de preferat cernute.
- Se amestecă totul bine, apoi se toarnă într-o tavă cu inel, tapetată cu unt.
- Se lasă la cuptor pentru circa 40 de minute.
- Se scoate din cuptor, se lasă să se răcească, apoi se împarte cu cei dragi.

Merge foarte bine lângă o ceașcă de ceai sau cafea! [La noi zmeura a fost azi dar din grădină.]