duminică, 12 august 2018

Micul Dar - despre naturalețea copilăriei la țară



...

           Dragă Micule Dar,

         În decursul ultimelor zile ai devenit un veritabil explorator, căci timp de trei săptămâni am avut parte amândoi [tati Dar doar în weekenduri] de o mult-dorită cură de munte la părinții-bunici. Cum era de așteptat, contactul direct cu natura și-a pus amprenta asupra ta și ai învățat o mulțime de lucruri. De la cum să nu te dezechilibrezi când treci pragurile dintre camere, la strategia pe a-ți folosi și mâinile când vrei să urci scările sau să traversezi plăcile din curte, la aruncatul pietrelor în râu, la hrănitul găinilor cu grâu și iarbă, la statul ca un ursuleț koala când vrei să faci pe călărețul, la mângâiatul lui Rex, și câte altele...
        Ai mâncat prune direct din pom [culese cu mânuța ta], ai făcut baie în curte jucându-te cu oalele primite de la draga Poezitoare, ai împrăștiat nisip prin iarbă și ți l-ai aruncat și-n cap, ai căzut de te-ai umplut de vânătăi pe picioare, ai urcat în Căsuța Curcubeu [cu ajutor și supravegheat], ai pus mâna pe coarnele melcilor, ai mirosit o mulțime de flori, ai văzut trenul, ai fost dat în leagăn de nenumărate ori pe zi și plimbat în trolerul Tâlvanei de către ghidușul tău bunic. Ai învățat să-ți exprimi dragul de oameni dând pupici celor pe care-i cunoști [privilegiații se topesc de dragul tău], te-ai împrietenit cu Ștrămpănel și cu muma și te-ai obișnuit cu casa portocalie și cu aerul de munte.
        Am fost o zi la Brașov, o după-amiază la Sibiu, o zi la Oașa, iar înainte de plecare am vizitat și Castelul de Lut, prilejuri cu care am descoperit că îți plac locurile noi, și mai cu seamă turlele și turnurile. Atunci când le vezi, te entuziasmezi și începi să le arăți zicând ete, adică uite! La fel se întâmplă și cu icoanele, pe care știi să le recunoști și ceri să le săruți.
       Ți-au ieșit și caninii, iar cele patru măsele se văd foarte bine - ești plin de dinți acum! Multe achiziții cuvântătoare nu ai, le preferi pe ete și hai, ultimul cuvânt atunci când vrei să te ducem undeva sau să ne arăți ceva.
        Pe zi ce trece te schimbi; devii tot mai băiețel, cum zice Șandreea. Uneori e mai greu, dar bucuria de a-ți fi alături e o neprețuită răsplată de la Doamne Doamne!

aici, alături,
cu drag