luni, 30 ianuarie 2023
fursecuri cu magiun și nuci [tare bune de pregătit cu cei mici]
duminică, 29 ianuarie 2023
câteva concluzii la final de sarcină
...
Cu fiecare ceas al fiecărei zile, întâlnirea noastră e tot mai aproape. Și, deși e a treia oară când mi se întâmplă asta, e uimitor [și oarecum de necrezut] cum nu-mi dau seama ce urmează. Parcă - vorba unei prietene cu care-am vorbit săptămâna trecută - îți dă Dumnezeu puterea de-a nu mai ști și a nu mai conștientiza durerile și greul momentelor nașterii.
Au fost, de-a lungul acestei sarcini, destule dăți în care oboseala aproape că m-a doborât și m-a obligat să mă odihnesc mai mult decât obișnuiam. [N-aș fi crezut c-o să ajung să-i las pe băieți să se joace singuri o oră ca eu să dorm după-amiază, dar pentru că ghidușii săreau din pat după ce le citeam, n-am avut de ales.] Uneori m-am dat în carusel pentru că valorile doamnei Moglob au fost în ultimele luni la limită sau puțin peste limită, dar am scăpat cu o singură vizită de 2 zile în clădirea cu saloane albe pe care scrie „Vă rugăm căscați” [primul mesaj pe care l-am văzut pe-un zid după ce-am ajuns în Timișoara].
M-am rugat să nu nasc prematur [când numărasem cam 100 de zile rămase am atins un vârf al nu-mai-potului], să nu fie iarăși domnul doctor plecat din oraș când îmi vine sorocul și câte și mai câte alte scenarii femeiești nu mi-au trecut prin minte! Acum, privind înapoi, știu că am fost din nou purtată pe brațe de dragostea lui Doamne-Doamne, care mi-a dat putere și curaj zi după zi, ceas după ceas, clipă de clipă.
Am pregătit dulapul cu hăinuțe pentru bebe urs [de necrezut că aproape s-a mai umplut un dulap], căruciorul [care a fost transformat în cart], marsupiul și o mică rezervă de scutece și alte lucrușoare bebelușești. Ce-a rămas nu mai ține de noi, ci doar de hotărârea Bunului Dumnezeu...
joi, 26 ianuarie 2023
dacă zăpada
...
ce bine-ar fi dacă,
deschizând fereastra,
o mână de fulgi
mi s-ar așterne pe suflet
și l-ar albi de mândrie,
ar înmuia colții ghimpelui
și mi-ar făuri bucurie.
și vântul șuieră:
mai rabdă, mai e vreme...
dar Îngerul zice:
mami, nu te teme!
duminică, 22 ianuarie 2023
povceașcă cu morcovi și lalele
miercuri, 18 ianuarie 2023
terapie prin culoare
vineri, 13 ianuarie 2023
cât de mare-i bebe urs?
duminică, 8 ianuarie 2023
gând pentru mine... și poate și pentru tine
Știi ce am observat? Frecușul zilnic al vieții de părinte și oboseala ne storc de puteri. De aceea, mulți adulți lasă povara disconfortului să apese pe umerii copiilor: copiii trebuie să se poarte frumos, manierat, să stea drepți, să nu fie gălăgioși, să fie ascultători, să facă tot timpul ce au de făcut - fără să greșească sau să opună rezistență, să lucreze „independent”, să le facă adulților viața ușoară. În același timp, cei mai mulți adulți vor ca pentru ei să se accepte întruna excepții: să întârzie cu plata facturilor, să poată uita din când în când câte ceva, să fie iertați când se enervează, să li se acorde circumstanțe atenuante când exagerează, să nu existe consecințe când distrug ceva, să fie ajutați când au nevoie. Dintre cele două tabere - adulții și copiii -, cine are maturitatea de partea sa? Adulții, bineînțeles. Ne așteptăm ca micuții noștri să ne facă viața mai ușoară, când, pe drept cuvânt, este responsabilitatea noastră să le facem viața ușoară și frumoasă.
Charlotte Mason a spus cândva un lucru teribil de important: copiii se nasc oameni. Nu sunt adulți-în-devenire, ci oameni. Iar sarcina noastră este să explorăm toate modalitățile prin care copiii învață și cresc fiind copii; datoria noastră este să le dezvăluim lumea care-i așteaptă.(Julie Bogart, Învățăcelul cel viteaz)
...
O citesc și pe Julie Bogart. Nu cu același entuziasm de început, dar totuși găsind [și, deși nu-mi place să recunosc, regăsindu-mă în unele descrieri - cum e cea de mai sus] destule idei interesante, folositoare și bune de pus în practică în activitatea noastră de zi cu zi. Ceea ce mi se confirmă încă o dată e faptul că fiecare familie are stilul propriu în care abordează lucrurile și e inutil și contraproductiv să cauți să te compari cu alții. E „cea mai mare pierdere de timp”, că tot mi-am amintit de Charlie Mackesy...
sâmbătă, 7 ianuarie 2023
„Agripina” păzește ghioceii
miercuri, 4 ianuarie 2023
fereastra către Pietrar [în luna lui Gerar]
luni, 2 ianuarie 2023
„prima primăvară a acestui an”
scrisoare iubitorului de fructe de pe planeta B156
Dragă Foarte Micule Dar,
Plănuiesc această scrisoare încă de pe când mai erau cam 100 de zile până la data estimativă a nașterii tale. Cam de pe atunci a început să-mi fie mai greu, să obosesc repejor, ca o bătrânică [așa am ajuns să învăț să-i compătimesc pe oamenii bătrâni și neajutorați], și să-mi imaginez, desigur [la fel ca-n cazul celorlalte două sarcini, purtate până la termen și după termen], că voi naște prematur. Iată însă că de fiecare dată am primit putere de la Domnul, iar acum am trecut în anul în care te vei naște [mai e o lună, poate o lună și câteva zile până te vom cunoaște]. Dragul-meu-tată-al-tău, încercând să mă îmbărbăteze, mi-a spus cândva luna trecută: „Și Sf. Sofronie era foarte bolnav și zicea că moare, dar Dumnezeu i-a dat să trăiască 94 de ani. Așa și tu: vei primi putere să duci sarcina până la capăt!” Totuși, sunt momente când, de oboseală, mă prăbușesc nemaiputând face nimic. Dacă mi-ar fi povestit altcineva că nu mai poate sta în picioare dacă nu se întinde măcar jumătate de oră, poate aș fi gândit că prea se plânge sau e din lene, dar de vreo două luni încoace mi-a fost dat să simt asta pe propria-mi piele. Mi-o amintesc, desigur, pe doamna Mioara Grigore, care povestea în cartea dumneaei cum în clipele grele dura și 4 ore să pregătească o ciorbă copiilor...
„Mami, ce face ursulețul din burtică?” sau „mami, ce face acum bebelino?” sau „mami, parcă ai o minge în burtică!”, sunt replici pe care le primesc zilnic de la frații tăi mai mari, care te așteaptă cu drag, nerăbdători să-ți dea cioco, să te învețe să mergi sau să te ducă în cârcă imediat ce ajungi acasă. Asta nu va fi posibil, bineînțeles, dar nu poate să nu mă amuze bucuria lor. Între timp, mai mănânc un măr și-o portocală și mă gândesc că n-o fi chiar tragică situația - doar sunt și ei acum destul de mari și de înțelegători și-o să răzbim și prin iarna asta.
Despre tine, acum, la 35 de săptămâni de locuit pe planeta B156, știu două lucruri: la câteva secunde după ce ești ciocănit de frați începi să dai din piciorușe [semn că-i recunoști și le răspunzi] și îți plac tare mult fructele. De jumătate de an încoace am mâncat zeci de kilograme de fructe [începând cu cireșele, apoi cu afinele, coacăzele negre, murele și zmeura, continuând cu pepenele, pe toamnă cu prunele, merele, perele și nucile, iar acum cu portocalele și merele]. Cred că niciodată n-am mai mâncat atât de multe fructe și niciodată nu mi s-au mai părut atât de delicioase. Așa cum lui Dodo îi plac tare mult bananele [când era în burtică mâncam vreo 2-3 pe zi], cred că tu o să mănânci cu drag tot ce înseamnă fruct.
Mai e un pic, urmează să ne întoarcem acasă și să încep să mă ocup și de dulăpiorul tău, așa cum mi-am propus de ceva vreme. Oare o să mai știu să îngrijesc un bebe așa mic? Oricât vei cântări la naștere, comparativ cu George și Teo tot mic vei fi... iar eu, deși la a treia experiență de acest fel, în multe privințe încă neinstruită.
Oare-am uitat ceva? A, da! Cel mai probabil, peste ani o să ne amuzăm împreună cum ceilalți [în special bunicii și unchii] au insistat [cel mai abil, dar totuși neconvingător, șantaj sentimental a venit din partea Tâlvanei] să le dezvălui numele pe care-l vei purta și cum i-am lăsat să aștepte, apoi nevenindu-le să creadă că au putut trece cu vederea ceea ce era simplu și firesc.
Să fii cuminte și să vii cu bine la ceasul rânduit. Te așteptăm cu toții cu mult drag...
răbdătoare, purtătoarea planetei tale