marți, 22 ianuarie 2019

două cuvinte despre nani și papa



...

   Nani și papa sunt două capitole a căror desfășurare s-a schimbat mult în ultima vreme. 

 Nani cel după-amiazic vine deseori forțat. Mai precis, după ce mănâncă, Micul Dar își găsește un joc [de fiecare dată altul] pe care nu vrea să-l întrerupă, se încruntă când pronunț cuvântul cu pricina, așa că îl întreb dacă vrea să ne jucăm de-a calul sau de-a moșu cocoloșu sau de-a țup-țup. Dacă nu-i convin nici aceste variante, îl iau în spate fără alte rugăminți și-mi intru în rolul promis. Apoi încep să-i cânt, el se liniștește și pune capul duios pe mine, iar în maxim zece minute doarme dus.
   Nani cel de noapte bună e diferit. Micul Dar nu vrea în brațe, ci-i convine să stăm măcar unul dintre noi în pat lângă el până adoarme. Deși stingem toate becurile, uneori are atâta energie și se răsucește pe toate părțile, se ridică, i se face sete, își scoate șoșetuțele, îl apucă dragul de noi, și câte altele... Poate dura și mai bine de-o oră să adoarmă.

   Papa e, în majoritatea cazurilor, cu cântec. Dacă nu se varsă ceva, atunci ceva sigur se pătează [în special husele albe ale scaunelor]! Dacă e o tavă proaspăt scoasă din cuptor pe masă, George se mută automat pe scaunul unde are cel mai ușor acces la ea. Îi place să amestece, să ne servească el, să se servească singur. Într-un cuvânt: să experimenteze! De fapt, indiferent ce am mânca, nu poate sta locului. Chiar și atunci când suntem doar noi doi se mută de pe un scaun pe altul [câteodată face echilibristică și-mi dă emoții], trage șervetele, atunci când avem flori le miroase [și mă îmbie și pe mine să fac la fel] și le scoate din vază, bea apă cu nerăbdare și mai mereu se îneacă sau, alteori, varsă [sau vărsăm] păhărelul... Asta la masă. La măsuță servește gustări sau își bea lăpticul. Zâmbește mulțumit și se uită cu coada ochiului la mine pentru că mănâncă singur, iar dacă ceva se varsă sau cade pe lângă fuge la bucătărie, ia laveta și vine să șteargă. De cele mai multe ori îi trebuie și-o carte. Pardon, mai multe, căci nu se poate hotărî la una. Face ture-ture, mai gustă de câteva ori din grișul cu lapte, din fructe, din biscuiți sau ce mai are acolo, apoi își vede de joacă. Pardon, de lucru...