sâmbătă, 29 decembrie 2012

scrisoare de Crăciun


Citește întâi povestea de anul trecut, o să  înțelegi mai bine scrisoarea  Crăciunului de acum.



Dragă puiule de român,

    Poate te-ai întrebat ce s-a întâmplat cu povestea mea cu și despre scrisori în ultima vreme și de ce nu am mai dat niciun semn de viață. Ei bine, nu m-am oprit din scrijelit, doar că, fiind luna sărbătorilor de iarnă, mi-am luat răgaz de liniște și redescoperit fericirea adevărată.
   Andra era curioasă în ultima ei scrisoare de ce iubesc România și o să-i răspund și aici pentru că am proaspătă  în minte amintirea minunatelor clipe de Crăciun petrecute alături de alți 200 tineri ”dragi și inimoși” într-un loc binecuvântat de Doamne Doamne.
   Să-ți povestesc deci. Am plecat pachet de griji nejustificate (frământându-mă cum o să reușesc să-mi gestionez timpul după aceea) pentru că nu-mi dădeam seama ce urma, nu conștientizam ce valuri de bucurie aveau să pună stăpânire pe inima mea; m-am întors purtând în mine saci întregi de firimituri de pace și lumină…Dacă m-ai putea privi pe dinăuntru, ai vedea că sunt un mănunchi de bucățele armonioase, o aranjare de mii de versuri de colinde ce-mi răsună-n gând; dacă aș putea, acum te-aș chema să-mi vezi sufletul cum râde și să te înfrupți din bucuria lui…
    Imaginează-ți că ești înconjurat de fețe blânde, calde, luminate permanent de o liniște lăuntrică, de oameni pentru care Dumnezeu este calea și sensul existenței. Imaginează-ți că se apropie Crăciunul și că ai ajuns într-un ținut pur de alb. Imaginează-ți costume populare și mândre săcăteuri (trăistuțe) și cojoace din toată țara adunate laolaltă (și nu oricum, ci purtate de suflete radiind bucurie și cântând colinde).
    Acum ești la Oașa, puiule de român. Cuvintele mele sunt însă mult prea sărace și, citind, te găsești exact în șoșonii pe care-i purtam eu acum câțiva ani când auzeam vorbindu-se despre acest loc. Ca să simți cu adevărat, trebuie să fii acolo; să pornească avalanșe de bine spre inima ta și să nu ai decât  șiroaie de lacrimi prin care să te exteriorizezi; să stai lângă oameni pe care nu i-ai mai văzut sau cunoscut, dar să ai impresia că-i știi dintotdeauna; să-ți deschizi sufletul și să primești Nașterea Domnului cu inima curată…
   Iubesc România pentru că am învățat să o descopăr. Iubesc România pentru că găsesc sâmburi de bine în oameni simpli, pentru că tradițiile încă nu s-au pierdut. Iubesc România pentru că e acasă și pentru că aici sunt fericită…
   Închei aici, lăsându-ți și o urare: ”Varsă, Doamne / Har și bine de la Tine / Peste casă, peste masă / Peste oamenii din casă.”

                                                                                                            cu drag și gânduri bune