vineri, 30 septembrie 2022

3 rețete simple de toamnă

 


...

E toamnă și ne bucurăm cu toții de roadele ei darnice. Cum îmi propusesem din vară să pregătesc și sirop de cătină, l-am trimis pe Dar la piață, apoi am tot scotocit după rețete, găsind în cele din urmă una foarte simplă și delicioasă. E o rețetă la rece, iar sucul se păstrează foarte bine la frigider. Acum am făcut a doua oară [avându-l ca ajutor entuziast pe Dodo, care nu voia nicicum să doarmă] pentru că, spre bucuria noastră, au prins și copiii drag de el. „Beau suc cătină pentru sânge, mami”, mi-a zis Teo amintindu-și de poveștile mele cu sucul de sfeclă. Rețeta am luat-o de aici, unde e foarte frumos scrisă și explicată.

Apoi, pentru că azi reîncepe și cursul de muzică împreună cu atelierul de povești, trebuia să găsesc ceva de ronțăit de pregătit pentru copii. O prietenă mi-a dat ieri ideea de a face niște biscuiți sărați, poate crackers, dar mie nu mi-a surâs inițial. Mâncasem o singură dată de la brutăria cea faină din oraș, dar mi s-au părut prea tari și nici copiii nu au fost încântați de ei. Și totuși, pe seară, mi-am amintit de recomandările din dosarul verde al lui Dar, unde-am găsit fix o rețetă de crackers. Părea foarte ușor de făcut, așa că am zis să-ncerc întâi pentru noi; apoi, bucuroasă tare de rezultat, am suplimentat porția ca să ajungă și pentru copii.

Aceasta e rețeta doamnei Maria Varga de crackers din făină integrală și semințe:

Ingrediente: 200 g făină integrală de grâu, 40 g amestec de semințe de floarea-soarelui, dovleac și semințe de in, 1 + 1/2 linguriță de praf de copt, 3/4 linguriță de sare, 1 lingură de ulei de măsline, 120 ml apă.

Mod de preparare: Preîncălziți cuptorul la 200 °C. Într-un castron se adaugă ingredientele solide, se amestecă și apoi se adaugă ingredientele lichide. Se amestecă și se frământă cu mâna până când este un aluat neted. Pe o hârtie de copt rotiți aluatul cât mai subțire și uniform posibil. Tăiați-l cu un tăietor de pizza pe lungime și lățime. Mutați cu atenție hârtia de copt cu biscuiții pe o tavă de copt. Coaceți-i în cuptor timp de aproximativ 20 de minute (până când devin crocanți).

Apoi, pentru că mai voiam și altceva, mi-am amintit și de biscuiții cu măsline ai Laurei Adamache, pe care i-am mai făcut în urmă cu ceva timp și care ne-au plăcut. Și uite-așa am umplut cutia de ronțăit, care să acompanieze povestea Gerdei Muller despre ploaie.

Pentru mamele care vor să încropească rapid ceva sănătos de băut sau de ronțăit pentru copii, recomand cu drag aceste rețete.