vineri, 30 iunie 2017

De ce port fustă. Îndemn la feminitate

...

Sunt ani buni de când mai port pantaloni doar ca pijama sau, uneori, în anotimpul rece, pantaloni plușați de casă. Asta în condițiile în care până în facultate abia de aveam una-două fuste și rochii. Nu vedeam nimic greșit în a mă îmbrăca mereu în blugi, mi se părea că mă simt lejer în ei și că mă reprezintă. Nu-mi puneam problema cât de puțin feminină arătam. Apoi, în urmă cu cinci ani, rânduindu-mi-se să ajung la un sfătuitor dintr-o bucată, am început, ușor-ușor, să caut fuste. Pe nesimțite, blugii au rămas uitați undeva în partea din spate a dulapului, până când am renunțat la majoritatea perechilor și le-am dat. [Îmi amintesc câteva momente amuzante în care mama și tata îmi spuneau: „Mai poartă și tu, tu copilă, niște blugi!”, nevenindu-le parcă să creadă că nu mai aveam. Apoi, un bun prieten, m-a întrebat la un moment dat: „Georgi, când o să fie zăpada până la genunchi tu tot fustă o să porți?”] Am mai avut una sau două perioade de câteva luni în care am alternat fustele cu pantalonii, până când, într-o bună zi, simțindu-mă prea închistată în perechea mea preferată de blugi, a triumfat fusta. Așa am învățat să redevin copilăroasă pentru că fustele sunt jucăușe, înflorate [preferatele mele], pline de viață, speciale. Au croiuri interesante și culori vii, sunt confecționate din materiale dintre cele mai diferite, uneori găsești buzunare ascunse tare folositoare, dar, cel mai important, în ciuda părerii generale cu care m-am confruntat, sunt foarte ușor de purtat. Nu vreau să conving pe nimeni de asta, dar pentru mine așa e. Se spune că e greu să fii femeie. Ei bine, da! Dar și frumos! Iar faptul că putem purta rochii și fuste mi se pare cu adevărat un privilegiu! De ce nu ne-am bucura de el cât mai des, zilnic?

despre „Făt-Frumos din lapte de mamă”

...

„Făt-Frumos din lapte de mamă” [am găsit denumirea aici și mi-a plăcut mult] crește ca-n povești... Uneori, privindu-l, îmi amintesc cât de mic era la ecografe și cum i se auzea inimioara bătând; parcă nu-mi vine să cred că deja gângurește și începe să priceapă unele lucruri. O privire sinceră și profundă de-a lui șterge oboseli și alungă dureri, făcând loc pe chipul nostru unui zâmbet la care știe să răspundă foarte frumos, chiar dacă încă nu are dințișori. Faptul că sunt momente în care stă pironit secunde bune privind un perete gol mă face să cred că el vede și ceea ce noi, devenind oameni mari, nu mai vedem, că îngeri cântă bucurându-l... Ceea ce mi se pare de-a dreptul fascinant e cum se calmează în brațe, dar mai ales atunci când e aproape de Laalaa și când mănâncă. Surâde fericit când se simte mângâiat pe căpșor și câteodată, când mai vreau să fac și altceva [să citesc poate] în timp ce el își savurează limonada, mă prinde și de mâna pe care o am liberă, vrând parcă să-mi spună: „Mami, te vreau aici doar pentru mine!” Vede, înțelege, simte tot. Nu poate să vorbească, dar pricepe, percepe la fel de bine [dacă nu mai mult] ca noi tonul vocii și intențiile oamenilor. Are o energie debordantă și simt cum, pe zi ce trece, prinde și mai multă putere în mânuțe și piciorușe. Știe să se bucure și să ne bucure! Pe mami o iubește pentru că e lăptăreasa lui necondiționat, pe tati pentru că e grijuliu și mereu atent să-i fie bine. E parte din mine, parte din tine, parte din noi, din amândoi... 

sâmbătă, 24 iunie 2017

frumusețea românescului




...

citatul zilei: „Adevărurile care rămân doar în minte și nu sunt trăite, practic ne hrănesc tot atât de puțin ca o mâncare ce rămâne în cămară.” (Richard Wurmbrand)

a trecut mai bine de un an de când nu am mai purtat ie. cea de la Severin, de când am căpătat-o și am recondiționat-o, am ținut-o ca pe-o comoară, piesă de muzeu. Sânzienele au stins dorul.

[pe drum.] citatul de azi mi se potrivește atât de bine. și ce zice? ți-l formulez cu alte cuvinte. a, deci tu purtai pe dinăuntru o ie tare frumoasă?

miercuri, 21 iunie 2017

povceașcă cu tei, mac și rinoceri

...


BÉRENGER, à Jean.
J’ai si peu de temps libre.
LE LOGICIEN
Vous avez des donnes, il suffisait de les mettre en valeur.
JEAN
Le peu de temps libre que vous avez, mettez-le donc à profit. Ne vous laissez pas aller à la dérive.
LE VIEUX MONSIEUR
Je n’ai guère eu le temps. J’ai été fonctionnaire.
LE LOGICIEN, au Vieux Monsieur.
On trouve toujours le temps de s’instruire.
JEAN, à Bérenger.
On a toujours le temps.
BÉRENGER, à Jean.
C’est trop tard.
LE VIEUX MONSIEUR, au Logicien.
C’est un peu tard, pour moi.
JEAN, à Bérenger.
Il n’est jamais trop tard.
LE LOGICIEN, au Vieux Monsieur.
Il n’est jamais trop tard.
JEAN, à Bérenger.
Vous avez huit heures de travail, comme moi, comme tout le monde, mais le dimanche, mais le soir, mais les trois semaines de vacances en été ? Cela suffit, avec de la méthode.

(Eugène Ionesco, Rhinocéros)


marți, 20 iunie 2017

reamintire



...

Pe atunci nu aveam calendarul veșnic. Era în luna lui Brumar când, îndrăgostit în săptămâna oarbă, mi-ai spus cuvintele lui Blaga, și anume că „Inima cu bătăile ei aplaudă existența.”


lumina de Acasă



...

În urmă cu doi ani și ceva, pe când cu plimbarea prin Muzeul Satului din Sibiu, îți povesteam că mie-mi plac ferestrele maaaari, prin care lumina să răzbată ca o continuă victorie a vieții. Timpul a trecut repede și iată că acum le avem! La rândul tău, ai primit colțișorul retras în care să te reculegi, deși cred că preferi tot fotoliul verde... Și da, arată mult mai bine când stai tu pe el!


vin pentru doamna Moglob



...

Ai mei au acasă o vitrină plină cu pahare cu picior. Seturi speciale de pahare, majoritatea primite la nunta lor, dar din care nu-mi amintesc să fi băut cineva vreodată. Mama scotea unele de Anul Nou pentru șampanie, dar cam atât. De curând mi-a zis să le aleg pe care vreau și să le iau - în ideea că nu sunt folosite, iar noi nu prea avem. I-am apreciat bunăvoința. Am ascultat-o. Le-am analizat, dar până la urmă nu am luat pentru că am primit și noi, tot la nuntă, un set, și deocamdată chiar ne sunt de ajuns.

Eu nu beau vin. Cel mult gust de curiozitate. Suc de sfeclă beau, în schimb, de nevoie [deși nu atât cât ar trebui]. Azi, după ce am terminat treaba cu storcătorul, am ochit unul dintre paharele menite parcă să nu fie atinse într-o zi obișnuită, l-am luat și l-am umplut cu vin pentru doamna Moglob. Apoi, pe seară, am făcut același lucru și pentru cele două musafire ale noastre. S-au bucurat „aristocratic”, iar acum trebuie că suratele doamnei Moglob sunt toate mulțumite!


duminică, 18 iunie 2017

depresia postparty


foto: © Claudia Tănăsescu
...

De aproape o lună de zile încoace m-am luptat cu un maldăr de haine și am crezut că nu se mai termină. Întâi a fost teancul cu hăinuțe primite de Micul Dar, pe care am zis că le spăl toate [chiar dacă unele îi vor fi bune abia peste câteva luni]. Zis și făcut! După aceea au aterizat pe canapea în camera mică, în așteptarea răgazului în care să le calc, să le sortez și le pun bine. Zis și nemaifăcut! Lor li s-au adăugat, pe rând, așternuturi, fețe de masă, prosoape, haine deschise sau haine închise la culoare, căci, dacă eu nu reușeam să calc, de murdărit altele tot se murdăreau. Nici nu apucam să pun câteva la loc, că mai aduceam o mașină de pe uscător. Zile întregi, zile la rând - de am crezut că nu se va mai termina... Uneori seara, freș-preș de oboseală, îmi venea să plâng privindu-le, dar, în loc de asta, izbucneam în râs. Dacă depresie postpartum nu, asta a fost, în schimb, o lungă depresie postparty...

joi, 15 iunie 2017

floare de tei

...
inima lui Cireșar
e o stradă cu tei -
înflorită,
parfumată,
zumzăindă -
răspândind dulce miros
ce-mpânzește oricare-alei...


marți, 13 iunie 2017

cugetare

...

„și-mi pare nențeles
și trist că nu privim la cer mai des,
că nu culegem flori şi nu zâmbim,
noi, care-aşa de repede murim.”
                                                                          (Magda Isanos)


foto: © Șandreea


... cam același gând l-am avut și eu aseară înainte de a adormi.




vineri, 9 iunie 2017

licăr


...

duminica trecută.
era devreme,
în zori.

de după fereastră,
 prin perdea,
blând,
un licăr de lumină
se ivea...



povceașcă alături de un nou Apolodor

...
„- Ce balon ai, Amedeu!
Dă-mi-l să mă joc și eu...

Când te roagă cineva,
Ce-ți rămâne de făcut?
I l-a dat - cu împrumut-,
Se putea să nu i-l dea?

Iar acum, Apolodor
Tot el strigă: - Ajutor!
Amedeu! Nu vezi că zbor?”

(din A doua carte cu Apolodor, de Gellu Naum)



Iată că a apărut și A doua carte cu Apolodor la editura Arthur, iar Dan Ungureanu ne-a bucurat din nou cu desenele lui minunate. De astă dată va participa și Micul Dar la lansare...

verde de Cireșar





miercuri, 7 iunie 2017

îng! ghe!

...

Acum ar fi trebuit să dorm. Asta îmi promit de fiecare dată când Micul Dar nu face nani de dimineața devreme până seara târziu și simt cum, inevitabil, mi se închid ochii. Când mi se dă dreptul la somn, uit. Imposibil să nu găsesc câte ceva de făcut și, de multe ori, se întâmplă să mă pun în pat cu puțin timp înainte să se trezească și să ceară Laalaalimo. [El e freș, eu preș.] Apoi îmi surâde puțin, pune mânuța lui fină pe mâna mea și gata. Uit de toate. Azi sunt opt săptămâni. Au trecut repede, dar totodată într-un altfel de ritm. Acum Gândăcelul s-a dolofănit și a devenit Ursulețul Gângurel. Bea multă Laalaa, îi place să se alinte dormind în brațe [din când în când, mai surâde ștrengărește - ca nu cumva să fie luat de acolo], dansează zilnic pe cântecelele de la Tralala, și, mai nou, când e liniștit, scoate sunete care mai de care mai voioase. Îng! Ghe!

marți, 6 iunie 2017

diafanizare

...

mâinile apusului
au pictat cerul
și cu o aprinsă
tentă de rozaliu.

nemărginita pânză
e acum
o acadea multicoloră
ce devine
treptat, treptat
un pastelat liliachiu...