sâmbătă, 20 septembrie 2014

despre Enescu






...
Când am împrumutat biografia scrisă de George Bălan din biblioteca Poezitoarei, tot ce-mi mai aminteam despre George Enescu de la vizita de acum doi ani de la Sinaia era cămăruța-i îngustă și ascetic mobilată. Curiozitatea despre personalitatea muzicianului cred totuși că mi-au stârnit-o recent și desele referințe găsite într-o carte de interviuri luate doamnei Zoe Dumitrescu-Bușulenga – Maica Benedicta. Și tot întâmplător, am primit acum câteva zile un semn de carte de la muzeul Enescu din București....

Nu știu ce știi tu despre George Enescu, dar pe mine tare m-a impresionat povestea vieții lui, în special abnegația cu care și-a urmat idealul. Născut în 1881 în ținuturile Dorohoiului, i s-a pus vioara în mână de la vârsta de trei ani, iar la cinci deja știa că vrea să devină compozitor. A fost violonist, pianist, dirijor și compozitor. Drama care l-a urmărit de-a lungul vieții a fost aceea de a nu-i fi fost înțeleasă creația la adevărata-i valoare, de a fi fost apreciat mai degrabă ca virtuoz decât ca și creator. Ar fi multe-multe de povestit, dar mă tem că-mi lipsește priceperea. Îți las totuși câteva fragmente din care să culegi părticele de sămânță din biografie.


„Mă apucai să compun fără a reflecta. Lucru curios: nu știam nimic, nu auzisem nimic sau aproape nimic; n-aveam alături de mine pe nimeni pentru a mă ghida și, totuși, avui încă de copil ideea fixă să devin compozitor. Să fiu numai compozitor. Cu o idee fixă în cap poți ridica munți, căci faptul de a nu ști sau nu putea nimic nu l-a împiedicat niciodată pe un om încăpățânat. Desigur, nedispunând de metoda de vioară a lui Beriot, nu aveam nici o idee de armonie sau contrapunct. Dar poți compune chiar și ignorând regulile, numai cu condiția să ai instinct…” (George Enescu)

„Pe măsură ce-mi vin ideile, îmi fac însemnări, multe însemnări, pe care le mâzgălesc până ce nimeni, în afară de mine, nu mai înțelege nimic… Dar ce muncă de ocnaș! Șterg, răzuiesc, mai mult șterg decât scriu. Mai ales aștept…ascult… S-ar putea spune că un personaj străin de mine, și totuși destul de intim îmi propune, una după alta, mai multe soluții. Și eu arbitrez, aleg, încerc toate aceste versiuni diferite, pentru a vedea dacă forma lor rezistă.”   (George Enescu)

„Prin peregrinările sale pe toate drumurile țării, adevărat apostolat muzical, Enescu săvârșea o mare operă socială. Dar câtă durere se ascundea în spatele chipului luminos pe care se materializa toată sublima poezie a muzicii, transmițându-se miraculos celor din sală! Acest om ducea cu el din oraș în oraș drama neînțelegerii, se izbea pretutindeni de spectacolul deprimant al mizeriei și inculturii, își vedea noblețea spirituală jignită la fiecare pas de către cârdășia comercialismului meschin, mondenității superficiale, filistinismului vulgar.” (George Bălan)

„Tinerețea nu este o perioadă a vieții, e o stare de spirit, o calitate a imaginației, o intensitate emotivă. Nu îmbătrânești din pricina anilor, ci pentru că dezertezi de la idealul tău; anii îți brăzdează fața, dar renunțarea la ideal îți brăzdează sufletul.” (George Enescu)

„Întreaga viață a lui Enescu a fost o luptă. Iar suferința însoțește lupta tot așa cum tunetul urmează fulgerului: este inevitabilă. A luptat încă de copil pentru a cuceri secretele artei sale, învingând oboseala sau ispitele tinerești care l-ar fi putut abate de pe drumul desăvârșirii muzicale. N-a cunoscut farmecul zburdălniciei lipsite de griji. Din muncă își făcuse o religie. Rezultatul: la vârsta când cei mai mulți sunt doar discipoli sau începători, el devenise un maestru.” (George Bălan)