duminică, 30 iunie 2024

icoane vechi de la muzeu









 

...


În ultima noastră vizită în Severin am trecut și pe la Muzeul Regiunii Porților de Fier din oraș. Am mai fost acolo, parcă, acum 3 ani, pe când Teodor era de vârsta lui Dimitrie. Spre bucuria mea, acum au o secțiune de etnografie românească foarte frumos pusă în valoare - a fost, desigur, partea care mi-a plăcut cel mai mult și unde-am zăbovit cu gândul la cum trăiau oamenii înainte vreme...








cum miroase începutul vacanței?

























...

Cum miroase începutul vacanței de vară? Cam așa: a minunate sânziene adunate de pe dealul care duce în satul bunicilor, a mărar, a mușețel, a pătrunjel și-a cimbru culese din grădină și desenate în jurnalul naturii. Și mai miroase a lubeniță delicioasă [mâncată pe săturate], a dovlecei pane, a roșii oltenești zemoase și-a cozonaci cu nucă copți cu multă dragoste de bunica.

Mai miroase și-a blânde provocate de țânțari și-a papalașcă, dar nu se poate fără ele.
Da, miroase a bucurie de copil!


 

sâmbătă, 29 iunie 2024

Dodo în lanul de floarea-soarelui





Rânduri-rânduri către Soare
pălăriile se-ntorc
și-i spectacol de lumină
plecăciunea lor smerită
în fața slăvitului Domn...
                                                                               (pseudovers din 2022)

















 

...


Ce frumoasă e acum sorica! Ne-am bucurat mult de ea zilele trecute, oprind în lanul de pe coasta care duce în satul bunicilor din Mehedinți, apoi am luat-o acasă și am desenat-o în jurnal. Copiii sforăiau pe când eu pictam, dar apoi au cerut și ei să aibă câte una în carnețelele lor. Natura e cuceritoare!



vineri, 21 iunie 2024

dulce de caniculă





 

...


Când se face atât de cald în casă încât nu-mi mai vine să pornesc cuptorul, caut alte soluții de încropit ceva dulce. O variantă rapidă sunt biluțele energizante, pe care le improvizez mereu cu nucile și semințele pe care le avem în casă. [De data aceasta am folosit nuci, stafide hidratate, semințe de susan și de chia, fulgi de cocos, miere și pudră de sfeclă roșie. Le-am blenduit, am format biluțele, apoi le-am pus la frigider. Rețeta originală, de la care m-am inspirat inițial e aceasta].




marți, 18 iunie 2024

armonie cromatică





 

...


Azi am primit de la Dodo o mână de sânziene culese de pe câmp și de la George un trandafir din curtea blocului. Fără ca ei să-și dea seama, mi-au reamintit de crucile cu sânziene care erau așezate la mare cinste pe porțile din sat în seara de dinaintea praznicului Botezătorului.




vineri, 14 iunie 2024

ce faci cu cele mai bune cireșe?




 



...


Am primit zilele trecute o lădiță pline cu cireșe, din minunata livadă în care s-au plimbat George cu colegii lui. Erau cărnoase și extrem de delicioase, și-mi făcusem socoteala de dulceață și de compot. Până la urmă însă, într-un răstimp destul de scurt, le-am mâncat aproape pe toate. Au fost, într-adevăr, cele mai bune cireșe pe care-mi amintesc să le fi gustat! Plăcintă cu unt, cum face bunica în povestea Silviei Colfescu, n-am apucat, dar am făcut de vreo două ori clafoutis.




miercuri, 5 iunie 2024

„Deci ai de gând să-ți inventezi o meserie?”







 


...


Nu știu alte mame [la mulți ani, mama!] cum simt, dar eu am o nevoie aproape constantă de a mă reinventa pentru a putea răzbi în iureșul cotidian. Azi după-amiază ajunsesem în minimul sinusoidei, când mi-am amintit de conversația avută la prânz cu Sherlock, unul dintre cei mai vechi și de nădejde prieteni și de întrebarea pe care, abil ca întotdeauna, mi-a pus-o. Nici că putea puncta mai bine!







marți, 4 iunie 2024

despre cum întâlnirile cu poveste țin furtuna departe











 

...


La ultimele noastre 4 întâlniri de povești camalesSe, furtuna ne-a pândit și ne-a amenințat de fiecare dată. Dar nu a plouat nicicând, semn că Doamne-Doamne a vegheat la bucuria copiilor [și a părinților, desigur].

Astăzi a fost rândul unei alte povești scrise și ilustrate de Patricia Polacco: Când tună a tort [asta după ce la finele lui Prier am parcurs împreună cu cei mici Recenka și ouăle de Paști]. Nici că se putea un moment mai bun pentru a o citi, cu norii învolburați în spatele nostru și cu torturile a doi copii dragi [aniversați chiar azi] așteptându-ne.

Am numărat pân-am terminat de pus tortul Babușcăi în cuptor, am spart la fiecare tunet baloane, am adunat în covată toate ingredientele necesare pregătirii prăjiturii, am mâncat căpșune delicioase [fotografiile mele cu cireșe pot induce în eroare, tortul din poveste e cu căpșune] și i-am făcut pe copii atenți la dragostea bătrânei, dar și la multe detalii valoroase din ilustrații. Spre exemplu, le-am arătat ce duios stau bunica și nepoata îmbrățișate în balansoarul de lemn, cu icoana Maicii Domnului de pe poliță veghindu-le...


Pentru mine a fost o seară plină de bucurie! Da, poveștile frumoase țin furtuna departe!





sâmbătă, 1 iunie 2024

la Bazoș de 1 iunie

























Prieten este cel ce va rămâne lângă tine și când este senin, și când e întuneric și furtună. Prieten este cel care se va pleca să te ridice atunci când cazi, neluând aminte la praful de pe hainele tale; este cel care te va face să înflorești și să privești cerul cu încredere... Ca să fie adevărată, o prietenie trebuie să fie pur și simplu dezinteresată, și astfel să te ajute să te înalți spre lumină și, în cele din urmă, să dăinuie până la moarte și dincolo de moarte... Până dincolo de nori și de stele... Până când cei ce sunt prieteni vor intra în Împărăția fără de sfârșit a Celui ce astfel ne-a numit: „Voi sunteți prietenii Mei”...

(din această minunată carte, pe care am citit-o împreună cu cei mici)



...

Am vrut pentru ei un 1 iunie liniștit, verde, liber. Fără stat în mașină jumătate de oră în căutarea unei parcări, fără agitație, fără brațe arse pe tobogane încinse de soare, fără clovni caraghioși. Am vrut un picnic delicios împreună cu prieteni dragi și muuult loc în care ei să zburde, să adune flori, să încropească alte colibe, să dea ture cu bicicletele, să caute insecte, să se minuneze de frumosul acestei lumi... A fost cea mai bună alegere, am avut o minunată zi verde, pentru care suntem recunoscători.