miercuri, 30 decembrie 2020

fine de an. anul lui Teo.




 ...


Clătinător pentru unii, debusolant pentru alții. Adjectivele caracteristice anului pandemic care se încheie sunt nenumărate, diferite pentru fiecare dintre noi, în funcție de ce-am trăit și cum am trăit. 

Pentru noi a fost un an în care-am încercat să continuăm să trăim normal, apreciind viața pentru frumusețea și neprevăzutul ei, pentru ca să le putem oferi copiilor noștri o copilărie liniștită și fericită. Mai presus de orice altceva, 2020 a fost anul în care s-a născut Teo, dragul nostru Teodoraș îngeraș, puiul de om pentru care-am redeschis capitolul bebelușenie [cu toate subcapitolele lui]. A fost totodată anul în care George a crescut mai mult și a învățat mult mai multe lucruri decât înainte, schimbarea majoră petrecându-se odată cu nașterea fratelui mai mic.

Mon âme soeur, adică soțul meu, și-a căutat un nou ritm și-un echilibru, încercând totodată să mă îngăduie pe mine, cea mult-pretențioasă, și să fie un model pentru băieți. În ceea ce mă privește, nu-mi amintesc cu ce așteptări am pornit la începutul lui Gerar, dar îmi vin în minte acum cuvintele unei mătuși înțelepte, mama Ană, cu care ne-a trimis tata la cutreierat pădurea în copilărie: „Lași lucrul dintr-un an și faci copilul cârlan!” Și cu copii mici, chiar așa e! Dar nici că e lucru mai important decât acesta când ești mamă...


vineri, 18 decembrie 2020

Biscuiții Olenkăi




 

Cartea aici

...

        Olenka e printre cărțile preferate pe care le-am descoperit în această toamnă. Atât e de iubită povestea la noi acasă, încât cartea nu prea rezistă mult până să fie iarăși dăruită. Weekendul trecut a ajuns al patrulea exemplar, să vedem cât va și rămâne... Mi-am propus de nenumărate ori să scriu despre ea pentru că e o poveste tare duioasă despre prietenie, despre curaj, despre răbdare, despre bucuria de a fi împreună, însă nu am reușit s-o recomand decât dăruind-o direct. Iar toți copiii care au primit-o au citit-o și răscitit-o, la fel cum facem și noi.

           Știind că zilele trecute cei de la editură au postat o rețetă de biscuiți cu scorțișoară, i-am propus lui George să încercăm să facem și noi, iar el a fost, desigur, încântat. Atât de entuziasmat încât, dac-aș fi lipsit câteva secunde de la bucătărie, ar fi mâncat tot aluatul înainte de a-l modela și a-l coace. Neavând ingredientele necesare în casă, nu i-am mai decorat, însă el nu a știut asta și s-a bucurat de reușita noastră simplă.

            Atât cartea, cât și biscuiții ne aduc iarna mai aproape. Oare o să ne bucurăm și noi de zăpadă în curând?




„Firimiturica”, prăjitura acestui post



                                     

Rețetă: Valerie's Food

...

Ceva dulce, simplu și rapid de făcut. Fără ingrediente complicate, pe care să li-l pot da liniștită și copiilor. Cam asta caut de fiecare dată. Iar când găsesc rețete pe care-aș vrea să le încerc, le ajustez așa încât să ne fie pe plac. Așa s-a întâmplat și cu firimiturica [pentru mine sună mai bine decât crumble] Valeriei, pe care-am tot pregătit-o luna aceasta și cu mere, și cu pere [din grădina bunicilor], eliminând zahărul și adăugând în locul lui o mână de stafide și una de curmale. E gata în maxim 10 minute, casa miroase toată a scorțișoară, băieții sunt fericiți, iar eu am cu ce să-mi savurez cana uriașă de orzo.




vineri, 4 decembrie 2020

bucuria despachetată de azi



 

...

                Aseară eram convinsă că poștașul nostru iar ne ocolește intenționat de nu mai aduce avizul. Să fi uitat că „pentru lucrurile bune trebuie să aștepți”, cum mi-a spus Ștrămpănel cu ani în urmă? Acum l-am iertat pe domnul-care-mereu-așteaptă-să-fie-sunat-și-întrebat-de-corespondență, azi am primit bucuria CastAnei. George a fost foarte încântat de dar, iar eu n-am putut să nu surâd auzind ce i-a spus fratelui său: „Din păcate, Teodoraș, tu n-ai primit nimic...” Își însușise cu naturalețe și icoana lui Teo...

                 În ceea ce o privește pe Virginia, după ce-am citit trei dintre scrisori, mi-am dat seama că ceea ce m-a frapat și entuziasmat pe mine cu ani în urmă, pe când colindam Dijonul, a fost scriitura doamnei Woolf, nu ideologia. Câte femei, atâtea povești. Câți oameni, atâtea vieți.

                    Mulțumim, dragă Ana!



 


miercuri, 2 decembrie 2020

când mămica nu-i acasă...


 ...


Îmi iau liber și plec de acasă pentru maxim două ore. De nevoie, la stomatolog. După o oră și-un pic îi trimit lui Dar un mesaj din care să înțeleagă că am ieșit de la doctor și-mi răspunde hazliu [deci nu-i copleșit dacă mai compune și rime, mă gândesc eu] cu un mesaj inspirat de cartea „O familie veselă” a Silviei Colfescu:


Vine mămica? Auuu... Un ghiveci spart, faci infarct? Flori rupte sunt fapte urâte. Vecini liniștiți... nu chiar, copiii nu-s cuminți! Ordine? Dezordine...

 

Zâmbesc, deși știu ce mă așteaptă. Când mă întorc îl găsesc aspirând cioburi. Încă un ghiveci [unul care-mi plăcea, desigur] spart de George, de data asta după ce s-a dus pe balcon să aducă suportul de brad [deși încă nu avem brad!], încă o floare ruptă, casa întoarsă cu susul în jos, bine că bucătăria neplină de fum gros...