sâmbătă, 30 septembrie 2017

ne măsurăm viața cu ceasul

...

George se uită, zilnic, de câteva ori, minute bune, la colțișorul Micului Prinț. Ieri am observat că i-a atras atenția ceasul alb-negru, așezat acolo din simple considerente practice. I-am spus că e un obiect pe care-l folosim ca să măsurăm cum trece timpul - cum trec secundele, minutele, orele, zilele, lunile și anii, ca, la final, să constat pentru mine că, până la urmă, folosim ceasul să ne măsurăm viața... Tic-tac, minteni trece și Răpciune!


vineri, 29 septembrie 2017

povceașcă după-amiazică

...

în plimbările noastre de seară, eu îmi umplu mâinile cu castane. nuci nu găsim, probabil le adună proprietarii cum cad. sau copiii. adun castane ca să simtă și casa noastră că e toamnă... între Laalaa, gătit și toate celelalte, mai găsesc câteodată timp și de-o povceașcă și de-un gând de plic. mult mai rar ca înainte. dar mai este.


luni, 25 septembrie 2017

la Yanna vs. la bungalou


Pentru că... 35x25.
...

Iată că a trecut un an! Micul Dar era în marsupiu, explorând fericit mica, dar, pe atunci, încăpătoarea lui planetă B168. La doar 7 cm, nici nu avea cum să fie altfel! Doar tatăl lui hipergrijuliu nu mă lăsa să stau prea mult la soare, folosindu-se de un veritabil șantaj sentimental: „Vrei să-l prăjești pe Micul Dar?”


 ...

E mijlocul lui Răpciune. Făt-Frumos-Piele-și-Os o ia pe Ileana Osânzeana și pleacă încălecând pe Tina, calul lor alb, în luna de miere, sau mult-așteptatul concediu de după nuntă. Deși mânecă hotărâți, drumul de aproximativ 1000 de km le scoate înainte nenumărate capcane ademenitoare. Lipsa pălăriilor și a altor accesorii pentru plajă îi fac să zăbovească ore bune prin Pancevo, ca pe la ora 14:30 să constate, surprinși bineînțeles, că sunt plecați de acasă de mai bine de șase ore și abia de au parcurs 150 de km, ultimul feribot spre destinația lor fiind la ora 23. Tina prinde, ca prin minune, aripi! Asta până la Belgrad, când, în lipsa GPS-ului, se rătăcesc de-a binelea. În cele din urmă, după zeci de învârtiri printre străzi labirintice, se dezmeticesc cu ajutorul unei aplicații deloc ușor de folosit de Ileana Osânzeana și repornesc la drum. Tina zboară, iar ei ajung la ultimul feribot și abia după miezul nopții la Yanna, gazda lor de pe insulă. Trezită din somn, aceasta le dă cheia camerei cu chicinetă și le mărturisește că a crezut că nu vor mai ajunge. Făt-Frumos-Piele-și-Os e liniștit că totul a decurs bine având în vedere toate peripețiile zilei, dar, privindu-și jumătatea, înțelege că ceva e în neregulă. Ileana e tristă. Dezamăgită, mai bine spus. Unde e vederea la mare? El rămâne nedumerit. Ce vedere la mare? Trebuia neapărat să avem vedere la mare din cameră? Suntem foarte aproape de ea. Stai liniștită, o să rezolvăm. O convinge ușor-ușor să se pună la somn, iar el... el stă treaz în căutarea unei soluții. Dimineața o întâmpină cu un surâs larg și îi spune că peste trei zile vor pleca în cealaltă parte a insulei, la un hotel cu vedere spre mare. Yanna e drăguță și nu se supără, iar Ilenei îi trece bosumflarea. Ba mai mult, chiar începe să-i placă acolo! Câteva dimineți pregătește ceaiul, apoi scoate borcanul cu miere și zacuscă [luate de acasă, bineînțeles!] în timp ce Făt-Frumos merge să cumpere pâine și unt. Apoi servesc micul dejun împreună, pe terasa de afară. După trei zile, își fac bagajele și o salută pe gazdă. Pleacă în Limenaria, la hotelul pe care-l vor numi, impropriu, bungalou. Cum i s-au părut Ilenei cele patru stele pentru care au plătit triplu? Mult prea mult pentru ea, pentru ei. De la micul dejun cu duzine de feluri arătoase de mâncare [doar foarte foarte arătoase, nu și bune la gust], la jacuzzi-ul din cameră și chiar la terasa cu vedere spre albastru, unde nu a prea stat, sau la piscina din incinta hotelului unde nu s-au dus. Carevasăzică, o binemeritată lecție de viață primită din cauza unui moft de-al ei! Zice că s-a lecuit... Va vedea în următorul concediu dacă e, într-adevăr, așa!


miercuri, 20 septembrie 2017

ziua în care a ieșit Didi I

...

   Dragă Micule Dar,

   Azi e de notat în calendar: ești, de acum, fericitul proprietar al primului dințișor de lapte. Îi vom spune Didi I, ca să fie mai ușor și pentru tine. Ți-a chinuit tare tare gingiile; n-ai prea dormit, și ți-ai ros mult degețelele. Laalaa a fost și ea suprasolicitată. Dar lăpticul rezistă, e cel mai bun calmant pe care-l poți primi. Cu ocazia asta ți-ai perfecționat și al șaselea simț de mami-te-vreau-lângă-mine-și-dacă-pleci-simt-și-încep-imediat-să-plâng-vino-înapoi. 
   Mami și tati te iubesc! O să reușim împreună! 
Sunt aici, lângă tine.
mama

duminică, 17 septembrie 2017

croșetatorul pui de rândunică


           
          Dragă Micule Dar,

    E iarăși târziu. Tu dormi. Mami scrie pentru când o să mai crești și o să ne întrebi cum a fost când erai mic, iar noi vom fi uitat unele detalii pentru că așa e mintea omului programată de Doamne Doamne să funcționeze...
    De câteva zile ai căpătat obiceiul de a întinde gurița exact ca un puișor! [Am impresia că ți-e foame constant!] Tu ești puiul de rândunică ce nu va pleca toamna asta în Țările Calde. Și singurul pui croșetator de rândunică! Mânuțele încă reprezintă o fascinație, le împletești pe toate părțile. Te bucuri când numărăm până la cinci din cartea cu iepuri și când repetăm, tot pe degețele, gama. Uneori chiar chiui! Apoi, vântul îți place tare, tare mult. Ți se pare foarte interesant cum leagănă totul împrejurul și în urma lui, și analizezi atent orice adiere printre crengi. 
    Ce-ar mai fi? Mai sunt și altele de scris, dar mă cheamă Ene... Carevasăzică, nani bun și pe data viitoare!

te îmbrățișează
mama

o furtună nemaivăzută

...

Cred că George a simțit, de aceea nu a dormit azi după-amiază. Copiii și animalele simt când ceva e în neregulă. Nici nu ne-am dat seama când s-a pornit cumplita vijelie, ne pregăteam să plecăm în vizită. Abia am mai apucat să ieșim pe balcon și să ferim florile, altfel ar fi zburat toate ghivecele. Mi-e încă vie dinaintea ochilor imaginea din Nucalia: întunecime învolburată în plină zi, un vânt năprasnic care purta cu el pungi, saci, frunze, ploaia bătând oblic și puternic, și-o biată pasăre încercând să reziste viforului... Am privit toți trei mirați nemaivăzutul; George stătea atent, cu ochii mari. Nu pricepea ce se întâmplă. După ce s-a domolit nebunia, am aflat și despre prăpădul din oraș. Nici nu avea cum să fie altfel! Copaci doborâți, oameni răniți, țigle sparte și acoperișuri luate, semafoare dezmembrate... Și câte altele! A fost încă un semn din care să înțelegem cât de mult ne iubește și ne ocrotește Doamne Doamne. Se întâmplă zilnic o mulțime de rele, iar noi suntem feriți de ele...


marți, 12 septembrie 2017

unu doi trei patru cinci




...

Dragă Micule Dar,

   Astăzi ai împlinit cinci luni. Ești încă atât de mic, dar mie mi se pare că exiști dintotdeauna. Viața, petrecută alături de tine, a căpătat alt sens, iar timpul trece într-un cu totul alt ritm. Fiecare zi e o nouă călătorie pentru noi, un drum din care învățăm să redescoperim cele mai mici lucruri: zâmbetul, strângerea delicată de mână, privirea atentă și mângâierea prin privire... Mă uit la tine și mă minunez. Mă minunez pentru că mă uimește frumusețea ta. Seninătatea care izvorăște din sufletul tău curat, din bucuria pe care o răspândești...
   O să trecem prin timp, iar tu o să crești... Dacă e să-mi doresc acum ceva pentru când vei fi mare e să rămâi la fel de serafic.

te îmbrățișează 
mama





luni, 4 septembrie 2017

tomnatic


...

a venit toamna...
mami,
acoperă-mă cu ceva.
cu o pătură mai groasă,
sau, mai bine,
cu căldura ta...

foto: © Șandreea

sâmbătă, 2 septembrie 2017

pentru Mama Netă



Dragă Doamne-Doamne,

Au trecut patruzeci de ani de când l-ai chemat la Tine pe bunicul croitor, pe care noi l-am cunoscut doar din fărâmele de amintiri ale tatei... Au trecut patruzeci de ani, și acum ai chemat-o și pe vecina noastră cea nădăjduitoare, draga de Mama Netă. Nici nu-mi vine să cred că n-o s-o mai vedem pe scăunel la portiță când ne întoarcem la părinții bunici. La finele lui Cuptor era la fel ca întotdeauna. Veghea trecătorii și cosea ciorapi de lână. Îmi amintesc că de Sfântul Pantelimon s-a bucurat că am adus-o de la biserică și ne-a binecuvântat așa cum numai acești bătrâni din alte timpuri știu să facă... N-o să mai fie la portiță, și-o să arate pustiu acel loc fără ea, dar, pe de altă parte, mă bucur. Suferința i-a fost curmată, a fost primită acolo „unde nu este nici durere, nici întristare, nici suspin, ci viață fără de sfârșit”... 

cu dor de ea