[păstrător-de-gânduri-bune. o călătorie de la adolescență la maturitate. jurnal de mamă de trei băieți. scrisori. fotografii. povcești. pseudoversuri. îndemn la simplitate. fărâme de suflet românesc.]
e tare bine să te aștepte acasă gânduri bune, mai ales când vine frigul toamnei și nasul te doare de atâta suflat în batiste...”dacă îți scrie un om, înseamnă că am făcut un lucru bun”. nu știu ce o să iasă, dar măcar voi fi fericită că am încercat.
încă îmi răsună în minte cuvintele de azi: ”Nu mai fugi după oameni! Cei care merită vor rămâne în viața ta; cei care pleacă...pleacă. Trebuie să-ți faci loc în inimă de mai bine...”
nu mai pot să scriu despre ce simt. mi se întâmplă multe lucruri bune ( nu că aș face ceva să le merit) și nu înțeleg de unde mizeria lumii....
lasă.. noi coacem ”dolofane” și adunăm frunze galbene, că doar a venit ploaia...
...Doamne Doamne chiar mă iubește, altfel nu ar avea atâta grijă de mine.
doctorii le-au spus fără menajamente să nu se gândească că m-aș mai putea trezi și că, dacă într-adevăr se va întâmpla, atunci o să fiu o legumă toată viața. lovitura o primeau după multe altele, dar, cu demnitatea caracteristică, nu și-au pierdut credința și s-au zbătut împotriva tuturor piedicilor să nu mă lase să pier. nu mai țin minte câte ore am dormit în comă și câți ani se vor fi scurs pentru ei atunci, dar când m-am trezit l-am văzut pe tata lângă patul meu. cu lacrimi în ochi m-a întrebat dacă îl recunosc și apoi i-am spus, rar și cu liniștea caracteristică vârstei, cele două rugăciuni pe care le rosteam seara înainte de culcare... doctorii se înșelaseră, un Doctor mai priceput decât ei mă ocrotise. tata m-a îmbrățișat și a început să plângă, credința îi salvase copilul. era vară și aveam trei ani.
contrar așteptărilor, după ce mi-am revenit am fost același copil-magnet-de-julituri-dar-deloc-legumă. acum am 20 ani. te rog să mă întrebi de ce cred în minuni și în existența lui Doamne Doamne.
copilul mijlociu își umple un pahar cu suc proaspăt de struguri. copilul cel mic îl privește la început tăcut, pândind parcă asemenea unei pisicuțe agile.
copilul mijlociu: -Degeaba te uiți, că nu-ți dau..
copilul mic: -Hai, te rog, măcar un pic, un strop..
copilul mijlociu: -Nu! Nu-ți face bine!
copilul mic: -Dar ce, ție îți face? Tu de ce bei?
copilul mijlociu: - Pentru că mă ajută...îmi înmulțește globulele roșii.
copilul mic: -Georgi, asta e de bine?
copilul mare: -Da, e de bine...
copilul mic: -Atunci eu de ce nu pot să-mi înmulțesc globulele roșii?
Dacă ți s-a făcut dor de mine, n-ai de ce. Mie nu mi-e dor de tine. Află doar că sunt fericită și că Doamne Doamne are grijă de inimioara mea în fiecare zi. Uneori mă ”bate” cu atâta bine, că simt că nu-l pot duce (că mai am momente în care-mi chem melancoliile e altă poveste)...Casa literelor îmi dă de lucru cât pentru un uriaș, dar, ca o mică furnică, iau pe rând tot câte o hieroglifă și-i demonstrez că nu am obosit. De fapt, abia m-am trezit...Am căpătat liniște bând ceai în noul colțișor de acasă. În rest, dacă vezi o traistă țărănească prin oraș, înseamnă că tocmai ce ne-am petrecut și nu m-ai salutat.
Îți scriu pentru că îmi ești tare drag.Vezi tu, azi L-am rugat pe Doamne Doamne să mă ajute să ajung încă o dată să-ți aud povestea (dacă mai ții minte, am venit și decembrie trecut)...și, cum e atât de bun, mi-a îndeplinit dorința. Fericită, m-am așezat cuminte pe locul primit, știam că o liniște caldă urma să mi se răspândească în vene; așteptându-te, mi-am amintit de ursulețul Bernard și de cubul de lemn pe care aveai să te așezi povestindu-ne cum ai trecut prin toate etapele unei existențe în doar câteva zile. Am simțit prin cuvintele și scrisorile tale, prin povestirile și sfaturile lui Buni Roz că viața are gust dacă înțelegem că Cel care ne-a dăruit-o vrea să ne bucurăm în fiecare zi de ea, ca și cum ar fi prima...De ce oare noi, oamenii, nu o apreciem așa cum s-ar cuveni? Tu, în înțepciunea ta de copil, ziceai că la viață singura soluție e s-o trăiești. Mi-ai adus o ploaie de bine în inimă, așa că îți mulțumesc. Vin și data viitoare, promit.
pupici
P.S. mulțumesc, Eric Emmanuel Schmitt! mulțumesc, Diana Fufezan!
Pour faire le portrait d’un oiseau Jacques Prévert
Peindre d’abord une cage avec une porte ouverte peindre ensuite quelque chose de joli quelque chose de simple quelque chose de beau quelque chose d’utile pour l’oiseau placer ensuite la toile contre un arbre dans un jardin dans un bois ou dans une forêt se cacher derrière l’arbre sans rien dire sans bouger . . . Parfois l’oiseau arrive vite mais il peut aussi bien mettre de longues années avant de se décider Ne pas se décourager attendre attendre s’il le faut pendant des années la vitesse ou la lenteur de l’arrivée de l’oiseau n’ayant aucun rapport avec la réussite du tableau Quand l’oiseau arrive s’il arrive observer le plus profond silence attendre que l’oiseau entre dans le cage et quand il est entré fermer doucement la porte avec le pinceau puis effacer un à un tous les barreaux en ayant soin de ne toucher aucune des plumes de l’oiseau Faire ensuite le portrait de l’arbre en choisissant la plus belle de ses branches pour l’oiseau peindre aussi le vert feuillage et la fraîcheur du vent la poussière du soleil et le bruit des bêtes de l’herbe dans la chaleur de l’été et puis attendre que l’oiseau se décide à chanter Si l’oiseau ne chante pas c’est mauvais signe Signe que le tableau est mauvais mais s’il chante c’est bon signe signe que vous pouvez signer